Een uitvaart is veel meer dan een begrafenis of crematie. In één dag neem je afscheid van een heel leven. Hoe je dat einde vormgeeft, is voor iedereen anders. Er is zo veel mogelijk. Ik wil u helpen in het woud van mogelijkheden het overzicht te bewaren en stimuleer u te allen tijde om keuzes te maken die bij overledenen én nabestaanden passen. Samen denken we na over de plechtigheid of juist de informele setting die u wilt creëren. Waar vindt het afscheid plaats? De nazit? In de aula van het crematorium, in een kerk of op een andere alternatieve locatie? 

Of het nu een begrafenis of crematie is, de uitvaart moet plaatsvinden uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden. Je begint met tellen op de dag na de dag van overlijden. Weekend- en feestdagen tellen niet mee. Eerder mag ook, als er maar 36 uur tussen overlijden en uitvaart zit. De exacte dag en het tijdstip hangt natuurlijk ook af van af van de beschikbaarheid van de gewenste uitvaartlocatie.

We ontmoeten elkaar in de dagen voor de uitvaart zo vaak als nodig is. En ook dat is voor iedereen anders. U zult merken dat het afscheid in de deze periode ‘groeit’. Alle details krijgen we samen kloppend. Er mag dus van alles en er moet eigenlijk niet zoveel. Met mijn persoonlijk afgestemde begeleiding help ik om binnen al die mogelijkheden een weg te vinden en keuzes te maken. Mijn doel is u het gevoel te geven er niet alleen voor te staan

Overlijden thuis
Na een overlijden thuis belt u eerst de huisarts. Deze stelt de oorzaak van het overlijden vast en geeft een verklaring van overlijden af. Pas als de arts geweest is, mogen wij beginnen met de laatste verzorging. U mag me direct bellen, maar neem gerust de tijd om nog samen te zijn met de overledene. Er is geen haast.

Bij overlijden in ziekenhuis/ verpleeghuis
Bij overlijden in een ziekenhuis of verpleeghuis heeft u te maken met protocollen. Dit verloopt natuurlijk anders dan bij een overlijden thuis, maar ook nu bent u vrij om te bepalen welke uitvaartondernemer u kiest. Bij overlijden in de nacht in een ziekenhuis voldoet het als u mij ‘s ochtends belt. Bij twijfel kunt u eerder contact met mij opnemen.

Wat bespreken we direct
Wanneer ik kom zetten we de eerste stappen: de laatste verzorging en de opbaring. Wilt u dat thuis of in een uitvaartcentrum? Vaak worden de eerste details van de uitvaart op dezelfde dag besproken, maar als blijkt dat dat teveel is dan verplaatsen we dat naar de volgende dag. Er komt opeens veel op u af. U maakt een hectische, emotionele tijd door waarin u veel praktische beslissingen moet nemen. Daarom is het belangrijk dat we in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart momenten van rust creëren.

Laatste verzorging

Bij de laatste verzorging gaan we samen kijken wat nodig is. Dit houdt in dat alles in overleg met de naasten gaat. Familie mag hier natuurlijk bij aanwezig zijn en helpen. Soms wil de familie het helemaal zelf doen, of juist helemaal niet, of met behulp van ons. Vaak is het fijn om de laatste verzorging thuis te doen. In de vertrouwdheid van uw eigen omgeving kunt u langzaam beginnen met wennen aan het feit dat uw geliefde is overleden. Na de laatste verzorging kan de  overledene opgebaard worden met behulp van een koeling of overgebracht worden naar een uitvaartcentrum.

Een overledene krijgt altijd een liefdevolle laatste verzorging. Soms kiezen mensen ervoor om hun dierbare niet meer te zien en wordt de kist direct gesloten. Hoewel het voor veel mensen belangrijk kan zijn de overledene nog te kunnen zien en aan te kunnen raken, wordt de wens van de naasten altijd gerespecteerd. Vaak hebben mensen dit al van tevoren afgesproken met diegene die overleden is en is het een weloverwogen keuze. In dit geval kan iemand thuis in een gesloten kist op een kistkoeling verblijven of in een uitvaartcentrum.

Opbaren

Thuis opbaren
Er zijn verschillende manieren om uw dierbare een mooi plekje te geven in de dagen voor de uitvaart. De overledene kan op bed of in kist worden opgebaard. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een koeling. Een combinatie van manieren is ook mogelijk. Soms ligt de overledene eerst opgebaard in een bed en leggen we hem of haar na enige dagen over in de kist.

Voordelen van een thuisopbaring zijn dat u de dagen voorafgaand aan de crematie of de begrafenis volledig in eigen sfeer en naar eigen wens kunt invullen. U bent niet afhankelijk van bezoektijden en u kunt op ieder moment bij de overledene zijn. Vaak wordt een thuisopbaring als zeer waardevol ervaren.

Een thuisopbaring wordt door mij zorgvuldig begeleid, ik kom iedere dag controleren of de opbaring goed verloopt. Mochten er veranderingen optreden, kunt u mij natuurlijk altijd bellen. Voor de volledigheid: niet opbaren is ook een mogelijkheid

Opbaren in een rouwcentrum of 24-uurs kamer
Soms wil je de overledene juist niet in huis laten in de dagen voorafgaand aan de condoleance en uitvaart. Er zijn dan 2 keuzes: we brengen de overledenen naar een 24-uurs kamer in de buurt, of naar een rouwcentrum. Het bezoeken van de overledene kan op afgesproken tijden die we samen afstemmen. Een 24-uurs kamer is een meer huiselijke variant van een rouwcentrum. U hoeft niet te overleggen wanneer u daar wilt zijn, omdat u middels een eigen sleutel altijd vrij toegang heeft tot deze setting.

Meestal wordt de overledenen direct of uiteindelijk gekist. Afhankelijk van de manier en locatie van het opbaren bekijken we direct na het overlijden of het uitkiezen van een kist prioriteit heeft. U kunt u keuze maken uit een scala van mogelijkheden, overzichtelijk gepresenteerd op papier. De kist van de overledene krijgt een uniek registratienummer en een bijbehorend registratieformulier. 

Anders kan het zijn wanneer gekozen werd of wordt voor natuur begraven. Ook dat kan in een kist, die aan bepaalde natuurlijke voorwaarden voldoet. Soms wordt er slechts voor een lijkwade gekozen.

Mocht u de behoefte voelen: u mag altijd zelf uw dierbare in de kist leggen, zelf sluiten en zelf dragen.

Drukwerk

Het bekend maken van een overlijden kan middels een traditionele rouwbrief of een rouwadvertentie in een dag- of weekkrant. Samen gaan we de tekst opstellen en als het geheel duidelijk is, zal ik een proefdruk laten maken. Pas als het helemaal naar uw zin is, gaan we drukken of insturen naar de desbetreffende krant. 

Papierwerk

Nadat een arts een overlijden heeft bevestigd, moet er aangifte van overlijden gedaan worden in de plaats van overlijden. Dat doe ik voor u, maar soms hebben nabestaanden de wens dat zelf te doen, dat mag natuurlijk ook. Vervolgens verstrekt de gemeente ‘een akte van overlijden’ en ook een verlof tot begraven of cremeren. Ook zorg ik er voor dat alle formaliteiten met de desbetreffende uitvaart locatie geregeld worden. 

Gedenktekens en grafstenen

Een grafmonument is persoonlijke uiting die past bij het leven van de overleden dierbare in kwestie.
Het materiaal, de vorm, de tekst kiest u met het oog op troost, want dat is wat mensen vaak vinden op een vredige plaats waar je naar terug kan gaan om te herdenken. Of dat nu een grafsteen, een urn of een mooi plekje in de natuur is.

Wat het ook wordt, haast heeft het in ieder geval niet. U kunt na de uitvaart uzelf rustig oriënteren bij bijvoorbeeld steenhouwers in de buurt. Voor het uitzoeken van bijvoorbeeld een urn of een sieraad kunt u op internet kijken. Met het vullen van de urn of het sieraad kan ik u altijd helpen. Het zou ook zeker iets zijn om al bij leven over na te denken.

Diensten voor collega-ondernemers

Om nabestaanden een zo dierbaar en mooi mogelijk afscheid van de overledene te geven, moet je als uitvaartondernemer volledig kunnen vertrouwen op de mensen met wie je samenwerkt. Mijn 15 jaar ervaring in de uitvaarbranche zet ik graag in voor collega’s. Als spreker, waarnemer of extra hoofd en handen in drukke periodes. Voel u vrij om contact met mij op te nemen en te beluisteren of wij bij elkaar passen.

Spreken

Als uitvaartspreker verzorg ik graag de toespraak bij een afscheid. De toespraak gaat over het leven van de overledene en de betekenis die hij of zij voor anderen had. Er worden herinneringen opgehaald en anekdotes verteld. Woorden van waarde die tot stand komen door gesprekken met nabestaanden of input bij leven gegeven. Een goede toespraak komt alleen tot stand door echt te luisteren en de juiste vragen te stellen. Het gaat niet om de lengte van de toespraak, maar om de inhoud. Als de nabestaande zelf willen spreken, wat nog steeds het mooiste is, maken we er een mooi geheel van. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.

Vooraf nadenken

Bespreek uw uitvaarwensen al bij leven. Soms vinden mensen het een prettig idee om invloed hebben op de plaats en de inhoud van de ceremonie. We kunnen een vrijblijvend gesprek plannen waarin u met mij uw wensen bespreekt. Zeker ook mogelijk wanneer er nog helemaal geen sprak is van een nadereind einde, maar als het u een gerust gevoel geeft is dit een prima optie. Ik heb hiervoor een laatste-wensen-boekje dat kan dienen als leidraad bij zo’n gesprek. U mag het zelf invullen, we kunnen het ook samen doen. De vragen erin geven in elk geval bij leven al een hoop om over na te denken. Dit boekje kunt u opvragen door mij een mailtje te sturen.  info@chantalkeij.nl 

Kosten

Elke uitvaart is uniek. Daarom zijn de kosten van een uitvaart van veel factoren afhankelijk. De uitvaart wordt afgestemd op uw wensen en budget.

Ik ben een onafhankelijk kleinschalig uitvaartbedrijf. Keuzevrijheid is heel belangrijk en ik zal u altijd stimuleren dat u op uw eigen manier kiest voor wat bij u past. Uitvaarten zijn er in alle soorten en maten: van heel klein en sober tot groots en uitbundig en alles daartussen in. Op basis van uw wensen kan ik een kostenindicatie maken. Samen bekijken we wat u belangrijk vindt en maken we de uitvaart passend binnen uw wensen en budget.

Nazorg

Na een mooie uitvaart houden we contact. We plannen een moment om elkaar opnieuw te ontmoeten. Vaak hebben we ook buiten deze afspraak al contact gehad. Maar door met elkaar een dag en tijdstip af te spreken geven we alle betrokkenen de gelegenheid om bij deze evaluatie aanwezig te zijn. Napraten, samen bedenken wat u mooi vond of juist niet, is een belangrijke stap in de weg naar verwerking. 

Contact

Telefoon

+31 6 10 90 74 73

Email

info@chantalkeij.nl

Omgeving

Tiel en omstreken